Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola
a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo, příspěvková organizace,

Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Znojmo,
příspěvková organizace
Jana Palacha 956/8, 669 33 Znojmo

Nehodou to začíná

Žáci 3. ročníků se jakožto začínající řidiči zúčastnili v prvním březnovém týdnu preventivního programu „Nehodou to začíná“ ve znojemském kině. Program má za cíl snižovat rizikové faktory v chování mladých účastníků silničního provozu s důrazem na vlastní odpovědnost, dodržování pravidel silničního provozu, seznamování s častými příčinami dopravních nehod a jejich následky v případě pochybení.

 Žáci se seznámili s problematikou telefonování za jízdy bez hans-free sady, dodržování bezpečné vzdálenosti a rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů i popisem správného technického stavu vozidla. Dále byli upozorněni na nebezpečí užívání návykových látek ve vztahu k řízení.

Besedou provázející se představil jako Jirka a seznámil žáky se silným příběhem o svém příteli, který nedostal na přehledné křižovatce přednost a na následky zranění na motorce zemřel. Tuto dopravní situaci následně rozebrali s expertem.

Žáci byli podrobeni experimentu nasimulované dopravní nehody, kde měli prokázat odhodlání vystoupení z davu a schopnost podat první pomoc pod dohledem velitele pražské záchranné služby.

Program byl veden poutavě s užitečným preventivním dopadem na mladou generaci. Základní myšlenkou, jež si měl však každý odnést, je jezdit opatrně.